Kunskap, omsorg & trygghet

Sigmoideoskopi

En sigmoideoskopi genomförs efter samma princip som en koloskopi, men en viktig skillnad är att man vid en sigmoideoskopi endast undersöker den nedre delen av tjocktarmen, s.k. rektum och sigmoideum. En sigmoideoskopiundersökning gör det möjligt att se om det t.ex. finns tumörer, polyper eller inflammation i tjocktarmen.

Som förberedelse ska patienten ta ett litet lavemang som kallas Klyx ca 1-2 timmar innan sigmoideoskopin för att se till så att tarmen är ren vid undersökningen.

Välkommen att höra av dig till oss

Inför undersökningen

Du kan äta och dricka som vanligt innan undersökningen men undvik att äta mat som innehåller mycket fibrer och frön veckan innan undersökningen.
För att undersökningen ska gå att utföra är det viktigt att man rengör tarmen. Detta görs med en laxeringsvätska (Klyx) som förs in via ändtarmen och så att slemhinnan blir så ren som möjligt. Doktorn ordnar ett elektroniskt recept på klyx rektallösning som du kan hämta ut på valfritt apotek. Följ instruktionen som står på bipacksedeln i förpackningen. Du skall ta klyxet 1-2 timmar innan undersökningen.

OBS: Om du äter järntabletter bör du sluta ta dem fem dagar innan undersökningen. Om du står på blodförtunnande medicin som Waran eller liknande
läkemedel (ej Trombyl) skall du kontakta oss innan undersökningen.

Efter undersökningen

Efter undersökningen kan man uppleva att magen känns spänd och uppblåst på grund av luft blåses in i tarmen. När luften kommer ut brukar obehagen försvinna. Man kan äta och dricka som vanligt direkt efter undersökningen.