Kunskap, omsorg & trygghet

Sigmoideoskopi

En sigmoideoskopi genomförs efter samma princip som en koloskopi, men en viktig skillnad är att man vid en sigmoideoskopi endast undersöker den nedre delen av tjocktarmen, s.k. rektum och sigmoideum. En sigmoideoskopiundersökning gör det möjligt att se om det t.ex. finns tumörer, polyper eller inflammation i tjocktarmen.

Som förberedelse ska patienten ta ett litet lavemang som kallas Klyx ca 1-2 timmar innan sigmoideoskopin för att se till så att tarmen är ren vid undersökningen.

Välkommen att höra av dig till oss

Inför undersökningen

Du kan äta och dricka som vanligt innan undersökningen. Undvik mat som innehåller mycket fibrer och fröer 3 dagar innan undersökningen!

För att undersökningen ska gå att utföra så är det viktigt att man rengör tarmen. Detta görs med Klyx, laxeringsvätska, som förs in via ändtarmen så att slemhinnan blir så ren som möjligt.

Klyx köper du receptfritt på valfritt apotek. Följ instruktionerna som medföljer. För bästa resultat ska du ta Klyx 2 timmar innan undersökningen.

Om du använder läkemedel:

  • Om du tar blodförtunnande medicin, vänligen kontakta din behandlade läkare för att få alternativ behandling eller göra uppehåll till du gjort undersökningen.
  • Om du tar järntabletter ska du göra uppehåll minst 3 dagar före undersökning.
  • Om du tar t.ex. Omeprazol ska du göra uppehåll i minst 5 dagar.
  • Övriga läkemedel går bra att ta som vanligt senast två timmar innan undersökning.
Efter undersökningen

Efter undersökningen så kan man uppleva att magen känns spänd och uppblåst på grund av luft som blåses in i tarmen. När luften kommer ut så brukar obehagen försvinna. Man kan äta och dricka som vanligt efter undersökningen.