Kunskap, omsorg & trygghet

Koloskopi

En koloskopi innebär att en böjlig slang med en kamera längst fram förs in i ändtarmen och försiktigt följer tjocktarmens svängar för att komma fram till tjocktarmens början. Instrumentet kallas koloskop.

Koloskopi brukar utföras om du har fått ändrade avföringsvanor såsom diarré eller förstoppning eller blod i avföringen. Undersökningen är nödvändig för att kunna konstatera eller utesluta vissa sjukdomar som t ex Crohns sjukdom och ulcerös kolit.

Det finns möjlighet att ta bilder under undersökningen och att ta vävnadsprover med en biopsitång som man kan föra ner genom slangen.

Inför undersökningen måste du äta en viss diet i några dagar och ta laxeringsmedel dagen innan samt på undersökningsdagen för att se till så att tarmen är riktigt ren vid koloskopin.

Undersökningen är helt ofarlig men kan upplevas som obehaglig. Obehaget beror på att doktorn blåser in luft i tarmen för att kunna se ordentligt och då kan man känna sig uppblåst och gasig i magen. Vi erbjuder lugnande medicin och smärtstillande om du känner att du skulle vilja ha det.

Det kan kännas tryggt att ha med sig en nära anhörig eller närstående vid undersökningen. 

Viktigt att tänka på är att man inte får lov att köra bil efter denna medicinering då man får försämrad reaktionsförmåga och man kan känna sig lite dåsig.

Undersökningen brukar ta ca 30-60 min, men förbered dig på att vistelsen hos oss totalt tar ca 90-120 min.

Välkommen att höra av dig till oss

Information om koloskopi och förberedelse med Laxabon

Vad innebär koloskopi?

Koloskopi är en undersökning av ändtarmen och tjocktarmen. Läkaren kan under undersökningen se hela tjocktarmen och identifiera olika sjukdomar. För att få ett bra resultat av undersökningen så behöver man förbereda sig genom att laxera tarmen. Det är viktigt att tarmen är ren så att läkaren kan undersöka tarmslemhinnan. Du får ett elektroniskt recept på ett laxeringsmedel, Laxabon, som du hämtar på apoteket. Laxabon ska intas enligt ordinationen på baksidan.

OBS! Du kommer eventuellt att få lugnande läkemedel i samband med undersökning. Du ska inte köra bil efter detta då körförmågan påverkas i 24 timmar!

Hur går undersökningen till?

Vid undersökningen så förs ett böjbart instrument upp i tjocktarmen. Instrumentet är kopplat till en bildskärm som läkaren granskar tarmen via. Om det skulle finnas polyper så tar man bort dessa under undersökningen. Vid behov tas vävnadsprov (biopsier) från tarmen.

Proverna kommer att sparas för vård och forskningssyfte, samtycker ni inte till detta så är det viktigt att du meddelar oss på undersökningsdagen.

Själva undersökningen tar cirka 30–50 minuter och du får undersökningsresultatet efter avslutad undersökning. Provsvar på eventuell biopsi får du/remitterande läkare efter 6–8 veckor.

Tänk på kosthållningen

Du skall tänka på kosthållningen 3 dagar före undersökningen. Det innebär att du skall undvika frukt och grönsaker med mycket fiber och kärnor.

Din tarm måste vara fullständigt ren inför undersökningen, annars kan det tyvärr medföra att undersökningen ej kan genomföras och att vi inte kan hitta orsaken till dina besvär. Förutom att det är viktigt att du tar Laxabon på rätt sätt, är det också mycket viktigt att du tänker på vad du äter och dricker. Vi ber dig därför att följa dessa anvisningar för tarmrengöring med Laxabon.

3 dagar före undersökning

3 dagar före undersökning bör du äta mat med så lite fibrer som möjligt. Ät lätt kost fram tills undersökningen*

Ät gärna: Fågel, fisk, skaldjur, köttfärs, potatis (utan skal), vitt ris, pasta, ägg, mannagrynsgröt, risgrynsgröt, slät yoghurt, fil, keso, vitt bröd, ost, skinka.

Undvik: Fullkorn, havregryn, müsli, quinoa, linfrö, nötter, torkad frukt, färsk frukt, kål, sallad, sparris, majs, bönor, linser, groddar.

1-2 dagar före undersökning

2 dagar före undersökning: Frukost, lunch och middag som ovan.

Dagen före undersökning: Frukost och lunch som ovan. Därefter endast klara drycker och laxeringsmedel enligt schema. Exempel på klar dryck: vatten, te, buljong.

På undersökningsdagen

Fortsätt sedan att dricka klara drycker (ej kaffe) fram till din undersökning. Ju mer du dricker desto renare blir din tarm. Först efter koloskopi får du äta fast föda igen.

Klar dryck

Med klar dryck menar vi exempelvis vatten, buljong, klar soppa, juice utan fruktkött, läsk, kaffe och te utan mjölk. Drick inte kaffe på undersökningsdagen. 

Lätt kost

Med lätt kost menar vi exempelvis fil och yogurt utan fruktbitar, pannkaka, omelett, keso, ägg, vitt bröd utan fibrer eller frön. Fisk och potatis, pasta (ej fullkorn), kyckling utan skinn och köttfärs. Ost, skinka, avokado och kaviar. Kaffe och te.

Laxabon

Lös upp påsens innehåll i en liter ljummet vatten och rör ordentligt tills allt pulvret är löst. Laxabon smakar
bättre om den är sval, så ställ gärna in den i kylskåpet. Tarmtömning kan uppstå relativt snabbt men kan också dröja en till två timmar efter att du påbörjat Laxabon. Du bör därför ha en toalett i din närhet.

Förutom din Laxabon ska du dricka ytterligare rikligt med klara drycker* för att få en riktigt ren tarm. Drick gärna varm dryck med mycket socker i eller honung.

När du går på toa och tarmtömningen är gulaktig är det ett tecken på att tarmen ska vara ren. Det är
Laxabon som gör att avföringen/vätskan blir den färgen.

Laxeringseffekten ökar om du rör på dig så mycket som möjligt.

Laxering om undersökning sker före kl. 12
  • 2 liter Laxabon mellan kl. 16-18 dagen innan undersökning.
  • 1 liter Laxabon mellan kl. 19-20 dagen innan undersökning.
  • 1 liter Laxabon mellan kl. 6-8 på undersökningsdagen
  • Du bör dricka rikligt med klara drycker under laxeringstiden!
Laxering om undersökning sker efter kl. 12
  • 2 liter Laxabon mellan kl. 16-18 dagen före undersökningen
  • 2 liter Laxabon mellan kl. 6-8 på undersökningsdagen
  • Du bör dricka rikligt med klara drycker under laxeringstiden!
Om du använder medicin

Om du tar blodförtunnande medicin, vänligen kontakta din behandlade läkare för att få alternativ behandling eller göra uppehåll till du gjort undersökningen.

Om du har insulinbehandlad diabetes,vänligen kontakta din läkare på vårdcentralen för att få information om hur du ska justera din insulindos inför undersökningen.

Om du tar järntabletter ska du göra uppehåll minst 3 dagar före undersökning..

Övriga läkemedel går bra att ta som vanligt senast två timmar innan undersökning.

Kontakta oss vid följande

Kontakta oss vid följande:

  • Om du har hjärtsvikt eller allvarlig hjärtsjukdom.
  • Om du har genomgått en operation de senaste sex veckorna.
  • Om du har njursvikt, stomi eller tar blodförtunnande läkemedel.