Kunskap, omsorg & trygghet

Koloskopi

En koloskopi innebär att en böjlig slang med en kamera längst fram förs in i ändtarmen och försiktigt följer tjocktarmens svängar för att komma fram till tjocktarmens början. Instrumentet kallas koloskop.

Koloskopi brukar utföras om du har fått ändrade avföringsvanor såsom diarré eller förstoppning eller blod i avföringen. Undersökningen är nödvändig för att kunna konstatera eller utesluta vissa sjukdomar som t ex Crohns sjukdom och ulcerös kolit.

Det finns möjlighet att ta bilder under undersökningen och att ta vävnadsprover med en biopsitång som man kan föra ner genom slangen.

Inför undersökningen måste du äta en viss diet i några dagar och ta laxeringsmedel dagen innan samt på undersökningsdagen för att se till så att tarmen är riktigt ren vid koloskopin.

Undersökningen är helt ofarlig men kan upplevas som obehaglig. Obehaget beror på att doktorn blåser in luft i tarmen för att kunna se ordentligt och då kan man känna sig uppblåst och gasig i magen. Vi erbjuder lugnande medicin och smärtstillande om du känner att du skulle vilja ha det.

Det kan kännas tryggt att ha med sig en nära anhörig eller närstående vid undersökningen. 

Viktigt att tänka på är att man inte får lov att köra bil efter denna medicinering då man får försämrad reaktionsförmåga och man kan känna sig lite dåsig.

Undersökningen brukar ta ca 30-60 min, men förbered dig på att vistelsen hos oss totalt tar ca 90-120 min.