Kunskap, omsorg & trygghet

Koloskopi
En koloskopi innebär att en böjlig slang med en kamera längst fram förs in i ändtarmen och försiktigt följer tjocktarmens svängar för att komma fram till tjocktarmens början.Instrumentet kallas koloskop.

Koloskopi brukar utföras om du har fått ändrade avföringsvanor så som diarré eller förstoppning eller blod i avföringen. Undersökningen är nödvändig för att kunna konstatera eller utesluta vissa sjukdomar som t ex crohns sjukdom och ulcerös kolit.

Det finns möjlighet att ta bilder under undersökningen och att ta vävnadsprover med en biopsitång som man kan föra ner genom slangen.

Inför undersökningen måste du äta en viss diet i några dagar och ta laxeringsmedel dagen innan och på undersökningsdagen så att tarmen blir riktigt ren.

Undersökningen är helt ofarlig men kan upplevas som obehaglig. Obehaget beror på att doktorn blåser in luft i tarmen för att kunna se ordentligt och då kan man känns sig uppblåst och gasig i magen. Vi erbjuder lugnande medicin och smärtstillande om du känner att du skulle vilja ha det.

Det kan kännas tryggt att ha med sig någon anhörig eller närstående till undersökningen. Viktigt att tänka på är att man inte ska köra bil efter att man fått denna medicineringen då man får försämrad reaktionsförmåga och kan känna sig lite dåsig.

Undersökningen brukar ta ca 30-60 min, men förbered dig på att vistelsen totalt tar 90-120 min.

Kontakta oss

klicka här!