Kunskap, omsorg & trygghet

Gastroskopi

En gastroskopi innebär att en böjlig slang med en kamera längst fram förs ner via munnen så doktorn kan undersöka matstrupe, magsäck och tolvfingertarm.

Instrumentet kallas gastroskop. Detta är det bästa sättet att ta reda på om du har en inflammation, magsår eller en tumör i magens övre del.

Genom gastroskopi kan man ta bilder och vävnadsprover med gastroskopet som kan påvisa att man t.ex. har en inflammation i slemhinnan eller lider av glutenintolerans eller annan åkomma. Undersökningen tar mellan ett par minuter upp till tio minuter beroende på om läkaren bedömer att det behöver tas vävnadsprover eller inte. Det gör inte ont att ta prover då du inte har några känselnerver på dessa ställen.

En gastroskopi-undersökning kan upplevas något obehaglig då man passerar svalget, men den är helt ofarlig. Om du känner dig väldigt orolig inför undersökningen finns det möjlighet att få avslappnande medicin.

Några gånger i månaden är vår narkosläkare på plats. Då har vi möjlighet att utföra undersökningen under lätt sövning.

Det är viktigt att du är fastande i sex timmar innan undersökningen så att magsäcken är helt tom.

Du kommer att bli bedövad i svalget innan undersökningen med en bedövningsspray som dämpar svalgreflexerna. Efter undersökningen får du inte äta eller dricka något innan bedövningen släppt, det brukar ta ca 30 min.

Frågor om gastroskopi och hur vi kan hjälpa dig?

Välkommen att kontakta oss