Kunskap, omsorg & trygghet - Ont i levern? Information om leversjukdom

Leversjukdomar

Allmänt om leversjukdom

Med leversjukdom menas en inflammation eller sjukdom som påverkar levern. Det kan vara levercellerna eller gallgångarna inne eller utanför levern som drabbas.

Symtom

Ett typiskt symtom vid leversjudomar är extrem trötthet. Levern kan ibland förstoras vilket kan leda till värk och tyngdkänsla under höger revbensbåge. Man kan också drabbas av smärta om det blir ett akut stopp i gallgångarna. Ett annat vanligt symtom på leversjukdom är gulsot, som beror på att färgämnet bilirubin samlas i blodet och gör så att hud och ögonvitor gulnar och att urinen får en mörkare färg.

Hepatit – Inflammation i levern

Hepatit är en inflammation i levern som orsakas av olika typer av virus. När hepatit uppstår har levern nedsatt funktion och har svårt att bryta ner t ex gifter och läkemedel. Behandlingen av hepatit är beroende av virustyp.

Skrumplever

Långvarig skada på levern kan leda till skrumplever som också kallas levercirros. Detta innebär att levervävnaden ersätts av ärrvävnad. Skrumplever kan orsakas av högt alkolholintag under längre tid samt av långvarig inflammation i levern. Vid skrumplever är det viktigt att undvika att levern skadas ytterligare. Man ska sluta med alkohol och mediciner som kan förvärra tillståndet. I värska fall kan det vara nödvändigt med en levertransplantation.

Välkommen att höra av dig till oss