Kunskap, omsorg & trygghet

Laktosintolerans

Allmänt
Laktosintolerans innebär att tunntarmen har nedsatt förmåga att bryta ned mjölksocker, laktos. Detta beror på att man saknar eller har för lite av enzymet laktas. Mjölksockret blir istället kvar i tarmen och drar till sig vatten vilket kan ge besvär med diarre. Laktoset angrips också av bakterier i tjocktarmen som gör att det bildas gaser.

Olika former av laktosintolerans
Den vanligaste formen är primär laktosintolerans och beror på att kroppen efter småbarnsåren gradvis bildar allt mindre laktas. Oftast får man inte besvär förrän efter tonåren.

Tillfällig laktosintolerans kan uppstå om slemhinnan i tunntarmen skadas av någon tarmsjukdom t ex obehandlad glutenintolerans eller inflammatorisk tarmsjukdom. När man fått behandling och tarmskadan läkt brukar man tåla laktos igen. Medfödd laktosintolerans är mycket sällsynt och beror på att kroppen helt saknar förmåga att bilda laktas.

Symtom
Vanliga symtom på laktosintolerans är uppsvälld mage, gaser i magen, magknip och lös avföring eller diarre. Vissa personer får besvär direkt efter att de ätit eller druckit något med laktos men det kan också dröja upp till ett par timmar innan man känner av symtomen.

Diagnos
Det finns flera andra tillstånd som kan ge liknande symtom som de vid laktosintolerans. Det kan därför vara bra att kontakta läkare för att få reda på orsaken till besvären.

Kostråd
Det finns idag ett stort utbud av laktosreducerade livsmedel i butikerna. Många med laktosintolerans brukar kunna äta en del vanliga mjölkprodukter som innehåller mindre mängder laktos t ex lagrad ost och smör. Man får försöka prova sig fram till hur mycket laktos man tål utan att få besvär.

Mer information

Vill du veta mer om laktosintolerans gå in på länken på nedan.

Laktosintolerans