Kunskap, omsorg & trygghet - Information om symtom och behandling för glutenintolerans (celiaki)

Glutenintolerans

Vad innebär glutenintolerans, celiaki?

Glutenintolerans, sk celiaki, innbär att man är överkänslig mot gluten, ett protein som finns i vete, korn och råg. Gluten orsakar skador på tarmluddet i tunntarmens slemhinna vilket leder till att upptaget av näring från maten minskar.

Orsaker

Varför en del blir känsliga för gluten är ännu inte helt känt. Man har dock kommit fram till att ärftlighet spelar en viktig roll.

Glutenintolerans-symtom

Känsligheten för gluten kan vara olika från person till person och också ändras med åldern. Symtom kan variera mycket och detta gör att sjukdomen kan vara svår att upptäcka. De vanligaste besvären hos vuxna är diarré och andra mag- och tarmbesvär, illamående och kräkningar, förstoppning, trötthet och viktnedgång.

Diagnos

För att läkaren ska kunna ställa rätt diagnos får man lämna blodprover för analys gällande glutenantikroppar. Man får också genomgå en gastroskopiundersökning som definitivt avgör om man har celiaki. Undersökningen ska utföras innan man börjar med glutenfri kost.

Behandling av celiaki

Celiaki behandlas genom att utesluta gluten ur kosten. Tarmluddet återbildas då i de flesta fall inom några månader. När man fått diagnosen glutenintolerans får man träffa en dietist som ger noggrann information om val av passande livsmedel.

Välkommen att höra av dig till oss

Mer information

Vill du veta mer om celiaki, gå in på länkarna nedan.

Glutenintolerans (1177.se)
Svenska Celiakiförbundet