Mag- och tarm

Hem » Mag- och tarm

På mag- och tarmmottagningen erbjuder vi omfattande utredning och behandling av mag- och tarmsjukdomar. Se nedan för våra undersökningar, och kontakta oss för att boka tid.

Gastroskopi är en undersökning som används för att visuellt undersöka matstrupen, magsäcken och tolvfingertarmen (duodenum). Den utförs av en läkare med hjälp av ett långt, flexibelt instrument som är utrustat med en kamera. 

Gastroskopi kan användas för att utreda symtom som dyspepsi, dysfagi, reflux, kräkningar, smärta i övre delen av buken, diarré, viktnedgång, blodiga kräkningar, svart avföring eller anemi. Den används också för att utföra behandlingar vid behov. Under proceduren kan vävnadsprover (biopsier) tas för att utesluta tillstånd som celiaki, malabsorptionssyndrom, tumörer eller infektioner. Förberedelser inför undersökningen framgår av kallelsen.

Koloskopi är en undersökning där läkaren inspekterar hela tjocktarmen. Den utförs med hjälp av ett långt, flexibelt instrument som är utrustat med en kamera.

Under proceduren kan vävnadsprover (biopsier) tas för att utesluta tillstånd som inflammationer, förändringar i slemhinnan samt misstänkta tumörer.

Koloskopi kräver förberedelse med tarmrengöring genom att dricka Laxabon eller andra laxermedel. Detta säkerställer att undersökningen kan genomföras på bästa möjliga sätt och att slemhinnan är tydligt synlig. Vid behov kan smärtlindring och lugnande ges, och narkos kan även erbjudas. Om narkos används, övervakas patienten noggrant under hela proceduren. Förberedelser inför undersökningen framgår av kallelsen.

Sigmoideoskopi är en undersökning där läkaren inspekterar den nedersta delen av tjocktarmen. Den utförs med hjälp av ett långt, flexibelt instrument som är utrustat med en kamera. Under proceduren kan vävnadsprover (biopsier) tas för att utesluta tillstånd som inflammationer, förändringar i slemhinnan samt misstänkta tumörer. Du kan återgå till normal kost direkt efteråt. Förberedelser inför undersökningen framgår av kallelsen.

Kapselendoskopi, även kallad kapselenteroskopi, är en metod där patienten sväljer en liten kapsel som är något större än en tablett. Kapseln innehåller en kamera eller flera kameror och belysning. Kapseln färdas genom mag- och tarmkanalen och skickar bilder i realtid till en extern mottagare som patienten bär med sig. Denna metod ger detaljerade bilder av tarmen och är särskilt användbar för att upptäcka sjukdomar eller skador som kan vara svåra att se med traditionella endoskopiska tekniker. Förberedelser inför undersökningen framgår av kallelsen.

Vid besvär med halsbränna eller sura uppstötningar kan pH-värdet i matstrupen mätas för att bedöma surhetsgraden. Denna mätning utförs vanligtvis över en 24-timmarsperiod för att ge en mer komplett bild av tillståndet. Undersökningen kombineras ofta med esofagusmanometri för en mer omfattande bedömning av matstrupens funktion. Förberedelser inför undersökningen framgår av kallelsen.

Syftet med esofagusmanometri, tryckmätning i matstrupen, är att kartlägga tryckförhållandena i matstrupen och den nedre magmunnen samt att undersöka matstrupens motorik med hjälp av en tryckkateter. Denna undersökning kombineras ofta med en pH-mätning under 24 timmar för en mer omfattande bedömning. Förberedelser inför undersökningen framgår av kallelsen.

Undersökningen utvärderar funktionen hos ändtarmen och analsfinktern. Den utvärderar rektal känsel, analsfinkterns vilotonus och patientens förmåga att både krysta och knipa. Proceduren är inte smärtsam. Förberedelser inför undersökningen framgår av kallelsen.

Kolontransitundersökning  eller Transit-Pelletsmetoden är en viktig metod för att mäta passagetiden genom tjocktarmen och bedöma hur effektivt tjocktarmen transporterar avfall. Den möjliggör bedömning av transitfunktionen i kolon, och kan identifiera snabb, normal eller långsam passagetid. Förberedelser inför undersökningen framgår av kallelsen.

Vår dietist hjälper till med kostrådgivning och behandling för tillstånd såsom fetma, inflammatoriska tarmsjukdomar (IBD) inklusive ulcerös kolit och Crohns sjukdom, irritabel tarm (IBS) och andra motilitetsstörningar, glutenöverkänslighet (celiaki), samt leversjukdomar.

Vår erfarna psykolog erbjuder en effektiv och välbeprövad Kognitiv Beteendeterapi (KBT) för personer med irritabel tarm (IBS).

Undersökningen diagnostiserar överväxt av bakterier i tunntarmen genom att mäta gasnivåer i utandningsluften efter intag av en sockerlösning. Förberedelser inför undersökningen framgår av kallelsen.